Yemek ücreti kanunen işçiye ödenmeli mi ?
İşçi hakları, her grup işçinin 4857 sayılı İş Kanunu gereğince düzenlenen başlıca işçi hakları; maaş, sigorta, yıllık ücretli izin ve ücretsiz izin, kıdem ve ihbar tazminatı, haftalık tatil, fazla mesai ücreti, işe dönüş hakkı ve ara dinlenme süresidir.
Yemek ve yol ücreti ise yan haklardandır. İşçi yan hakları, bir işletmede çalışan performansını ve memnuniyetini artırmak amacıyla sunulan ek hizmetler ve faydalardır. Bu haklardan bazıları yasalarca zorunlu tutulurken bazı hakların sağlanması işverenin isteğine veya iş sözleşmesine bağlıdır. Örneğin; sosyal güvenlik ve sağlık sigortası yasalarca zorunlu tutulan haklardır. İsteğe bağlı olan haklardan bazıları ise yemek ve yol ücreti, çocuk kreş ücreti, vb. ödemelerdir.
Bu durumda, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına göre bir işletme sahibinin çalışanlarına kanunen yemek ücreti ödemesi zorunlu değildir. Ancak yemek bedeli iş sözleşmesinde yer alıyorsa, işveren bu ücreti ödemekle yükümlü olur. Yani işçinin yemek parasını talep edebilmesi için bu konunun iş sözleşmesinde yer alması gerekmektedir. Bu durumda yemek istisnası işveren inisiyatifine bağlı olarak iş sözleşmesinde yer almalıdır.
Yemek bedeli ödeyen işverenler günlük yemek bedeli ücretini nakit, yemekhane, yemek kartı ya da yemek fişi şeklinde verebilir. İşveren çalışanına yemek bedeli ödediği zaman, 2022 günlük yemek istisnası kadar (KDV dahil 55,08 TL) Gelir Vergisi’nden muaf tutulur.
Yorum yaz